Selecteer een pagina

Over kattenbakken, kattengrit & het milieu

door | jul 29, 2019 | Product informatie

Hoe ziet u Uw wereld het liefste?

Kaalgeschraapt voor uw kattenbakvulling van natuurlijke mineralen zoals: de bekende klei en silicaat korrels?
Ontbost voor uw kattenbakvulling van natuurlijke houtvezels zoals: de bekende houtkorrels?
Of toch liever met groenwuivende velden voor uw kattenbakvulling gemaakt van snel hernieuwbare planten vezels?

Zoals dat van
SoftCat
&
AlmoNature

Veel gestelde vragen over kattenbakken & kattengrit.

Welke maat kattenbak heb ik nodig?

Voor de kat doet de grote van de kattenbak er wel degelijk toe. Als het aan de kat lag dan geld toch zeker wel; ‘hoe groter, hoe beter’.

Maar de gemiddelde katten eigenaar kijkt liever niet de gehele dag naar een joekel van een kattenbak. Dus hoe bepaal je nu wat voor jou kat de minimale grote voor zijn kattenbak is?

De bak zou minimaal 1.5 keer de lengte van de kat moeten hebben (van neus tot staartbasis). Daarbij dient de breedte en hoogte ook niet te worden vergeten, zeker bij een dichte bak.

Hoe meer bewegingsvrijheid een kat in zijn kattenbak heeft, hoe meer kans je hebt dat de kat het allemaal ook netjes houd.

Zeker voor grote rassen zoals de Maine Coon, de Ragdoll, de Savannah en de Ocicat is het een behoorlijke uitdaging om een kattenbak te vinden die groot genoeg is voor deze rassen.

Met zijn 50 x 42 x 38 cm aan draai en graaf ruimte niet de grootste kattenbak, maar wel een zeer praktische is de Cat Residence
Voor het uitscheppen hoeft de kap er niet volledig af en ergens naast je worden neergezet. Door de klep naar boven te bewegen krijg je ruime bewegingsvrijheid om de uitwerpselen uit te scheppen.

kattenbak en toebehoren

 

 56,50Toevoegen aan winkelwagen

Wat is duurzaam kattenbakgrit?

Het meest bekende kattenbakgrit is wel die van de klei korrels. Deze kleikorrels zijn een natuurlijk product en dat klinkt dan goed zou je denken. Maar vergeet niet dat om aan dit mineraal te kunnen komen, er hele natuurgebieden kaalgeschraapt worden om de klei voor dit kattenbakgrit op te kunnen graven.

Milieu impact per type kattenbak vulling:
(schema best leesbaar in groter of liggend scherm)

Type grondstof Her-nieuw-baar Klont-vormend Klimaat-beslasting Bijdrage-afvalberg
Witte bentoniet Nee Ja Laag Ja
Overige bentoniet Nee Ja Laag – gemiddeld Ja
Silicagel Nee Nee Zeer hoog Ja
Sepioliet, attapulgiet of gasbeton Nee Nee Gemiddeld- hoog Ja
Houtsnippers of zaagsel Ja, maar zeer langzaam Soms Laag Nee
Mais, gras, tarwe of casave. Ja, zeer snel zelfs Ja Laag Nee
Papier- of hout-pallets Ja, maar zeer langzaam Nee Gemiddeld Nee

 

Daarbij zijn korrels van mineralen zoals bentoniet, silica gel, gasbeton enz. gemaakt van grondstoffen die opraken. Deze mineralen worden uit mijnen gewonnen die op hun beurt weer impact hebben op het landschap. Het transport van deze type kattenbakvulling naar Nederland kost veel energie en veroorzaakt veel vervuiling. Nog een nadeel is dat deze mineralen niet verbranden in de vuilverbranding, waardoor het de afvalberg dus vergroot.

Hoe milieu bewust is kattenbakgrit van papier, hout of plantenvezels?

Over papier korrels in de kattenbak.

Kattenbak korrels van gerecycled papier klinkt natuurlijk heel milieu bewust. Maar hoe maken ze dat gebruikte papier, waar van alles mee gedaan is en waar van alles in heeft gezeten, schoon. Zo schoon van bacteriën, virussen en giftige stoffen dat het ook echt veilig is voor onze geliefde katjes?

Ik heb daar zo mijn vraagtekens bij en kan het antwoord er ook niet zo op vinden.

Wel weet ik dat er heel wat fokkers zijn die slechte ervaring hebben met de kattenbak korrels op papier basis. Daar ben ik er zelf 1 van. Heel jonge kittens aten de papier korrels tijdens de kattenbak training op en werden daar heel ernstig ziek van. De papier pulp bleef in hun maag hangen, ze wilde niet meer eten en werden lusteloos. nadat echt alle papier korrels grondig waren verwijdert uit hun verblijf spuugde ze 36 uur later nog die papier korrels uit.

Over hout korrels in de kattenbak.

Hout is ook, in vele vormen, een veel gebruikte grondstof voor in de kattenbak. Het is hernieuwbaar en laat geen restafval achter. Klinkt heel mooi en milieu bewust. Toen dit nog maar net op de markt kwam werd dit voornamelijk gemaakt van restproducten uit de hout- en papierindustrie en was het dus ook best een milieu bewuste keuze.

Maar met het huidige gebruik van de houtpellets in onder andere de elektriciteitscentrales, is de vraag groter dan het aanbod. Meer hierover is te lezen in het artikel; ‘Hoe duurzaam zijn houtpellets als energiebron?‘ en de reportage van BNNVARA ‘Nederland 1 van ‘s werelds grootste importeurs van houtpellets

Mijn grootste zorg is vooral; hoe lang het wel niet duurt voordat dat nieuw aangeplante boompje weer net zo groot is als die boom die gekapt is en dat x . . . . . .

Hernieuwbaar ja, maar het duurt decennia voordat de her-beplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren. En hoe zit het met de flora en fauna in en rondom de (wel of niet duurzaam) gekapte bossen???

Over plantenvezels voor in de kattenbak.

Snelgroeiende en makkelijk hernieuwbare plantenvezels zijn dan veel beter voor flora, fauna en biodiversiteit.

Het kattenbakzand van Almo Nature wordt gemaakt van de Cassava Wortel. Bij dit proces word ook geen gebruik gemaakt van chemicaliën waardoor het dus veilig is voor onze katten en kan het met een gerust hart terug gegeven kan worden aan de natuur door het te composteren.

Kattenbakzand

 

 

 

 9,95 17,50Opties selecteren

Het kattenbakgrit van SoftCat wordt gemaakt van grassen. Ook bij dit product worden geen chemicaliën gebruikt. Beide type kattenbakvulling is ook veilig voor jonge kittens tijdens hun kattenbak training. En door de fijne structuur vinden katten het ook prettig om er hun behoefte op te doen.

Duurzame kattenbakvulling Soft Cat

 

 

 

 25,55 48,75Opties selecteren

sluiten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bladderswijk OZ 162, 7885 TL Nieuw-Dordrecht, Netherlands
KvK-nummer: 73839515
btw-nummer: NL001972712B60
telefoon-nummer: 0031(0)591-622288
e-mail adres: info@KingdomforCatsandDogs.com